Warm


Elk kind ontwikkelt zich op eigen tempo. Dit willen we respecteren en aansporen via een zorgbrede en gedifferentieerde aanpak in een veilige omgeving. We geven alle kinderen de nodige tijd om zichzelf en de wereld te ontdekken. Ze worden hierbij gestimuleerd door leraren en andere leerlingen. Op onze school dragen we zorg voor mekaar.

Om dit kwaliteitsvol onderwijs aan te bieden, gebruiken we verschillende onderwijsvormen: meersporenbeleid, zelfsturing, co-teaching , niveaugroepen, peer-learning, projectmatig en thematisch werken, ervaringsgericht ontdekken… . Dit kan resulteren in instructies voor kleine groepen, zelfstandig werken in grote groepen, zorgcontinuïteit voor kinderen met uitdagingen,… .

Een kind op onze school kan dankzij de onderwijsstructuren door verschillende mensen opgevolgd worden. De leraren stellen, in overleg met het zorgteam, de vooruitgang van elk kind vast en bepalen in samenspraak met de ouders het traject dat het beste bij hun kind past.

Vragen en bezorgdheden worden naast de leraren ook opgevangen en opgevolgd door de zorgcoördinator en een team van bekwame zorgbegeleiders. Er kan hiernaast ook beroep gedaan worden op de kennis van het Centrum voor Leerlingbegeleiding (CLB) en de ondersteuning van het leersteuncentrum.

Met deze rijkdom aan expertise vormen we een school met een veilige, rijke en uitdagende leeromgeving.

Alle kinderen op onze school hebben volgens hun eigen mogelijkheden recht op maximale ontwikkelingskansen in verbondenheid met medemensen. Hiertoe scheppen we betekenisvolle situaties waarin onze kinderen kansen krijgen om ervaringen op te doen. Deze kunnen leiden tot de totale ontplooiing van de kinderen en zorgen voor een maximale integratie in de maatschappij. Deze integratie start bij de ervaringen die zij op school opdoen. Door vaak klasdoorbrekend te werken stimuleren we de sociale relaties schoolbreed. Iedereen kent iedereen en iedereen kan zo een geborgen gevoel ervaren. Dit geldt voor zowel de kinderen als de leraren. Zij leven deze warme aanpak voor en tonen hoe het is om voor elkaar te zorgen in kleine en grote gebeurtenissen. Onze school heeft vorm dankzij een warm, uitnodigend en samenhangend team.

Vertrekkend vanuit onze eigen christelijke geloofsovertuiging leren we onze kinderen om verder te kijken dan hun eigen kring. We laten hen ontdekken dat er een diversiteit is aan andere geloofsgemeenschappen en culturen.

Basisveiligheid, respect voor elkaar, normen en waarden, vertrouwen, maar ook het stellen van grenzen en afspraken maken, zorgen ervoor dat onze kinderen uit groeien tot toffe jonge mensen.

We beklemtonen de samenwerking tussen ouders en de school. Zo creëert onze school een open klimaat als stimulans voor een optimale groei van de algemene capaciteiten van de kinderen thuis en op school. Dit gebeurt in wederzijds respect en met eerlijke, snelle en open communicatie. Hierbij wordt elke betrokkene gezien als een ervaringsdeskundige op eigen terrein.

De school organiseert constructieve en regelmatige overlegmomenten tijdens algemene oudercontacten. Er zijn persoonlijke overlegmomenten mogelijk op vraag van ouders of leraren om snel in te spelen op ontwikkelingsuitdagingen.

Naast de ouderbetrokkenheid bouwt onze school verder op ouderparticipatie. Hierbij is de steun van (groot)ouders en de gemeenschap in een overlegorgaan of tot op de klasvloer van groot belang. Deze (groot)ouderparticipatie zorgt voor advies en ondersteuning van de kinderen, leraren en school bij de verdere uitbouw van de schoolvisie.

Onze school wil het welbevinden van elke persoon (kind, leraar, ondersteuner, ouder,… ) hoog in het vaandel dragen. Elk lid van onze Mater Dei MTH-familie hoort tijd te krijgen voor eigen ontwikkeling en appreciatie voor de steen die hij/zij bijdraagt aan de vooruitgang van onze school.